Zubné miniimplantáty: Inovatívne riešenie pre stabilitu protéz

V súčasnej dentálnej praxi predstavujú zubné miniimplantáty jednu z najpopulárnejších a najefektívnejších metód zabezpečenia stability protéz pre každého, kto prišiel o svoj trvalý chrup. Obvykle ide o seniorov, ale aj o ľudí s predčasnou stratou vlastného chrupu.

Tieto malé, avšak výkonné titánové skrutky s priemerom okolo 2 až 3 milimetrov, nazývané zubné miniimplantáty, sa vyznačujú tým, že sa dajú zapustiť sa aj do obmedzeného priestoru ústnej dutiny. To umožňuje ich použitie u pacientov, kde klasické dentálne implantáty nie sú vhodnou možnosťou.

Bez náročných chirurgických zákrokov

Zubné miniimplantáty sú takmer štyrikrát menšie ako tradičné dentálne implantáty, čo umožňuje jednoduchšie a menej invazívne zavedenie do čeľustnej kosti. Táto vlastnosť je obzvlášť cenná pre seniorov, u ktorých je hustota kosti často nižšia a tradičné implantáty by vyžadovali zložitejšie a náročnejšie chirurgické zákroky. Miniimplantáty prinášajú množstvo výhod. Ich zavedenie nevyžaduje plastiku kosti, čo je šetrnejšie k pacientovi a znižuje celkovú dobu zotavenia.

Aby protézy držali

Napriek svojej malej veľkosti poskytujú miniimplantáty pevný a stabilný základ pre snímateľné protézy. Táto stabilizácia značne zvyšuje komfort pacientov, zlepšuje funkčnosť protéz a znižuje riziko ich posúvania alebo vypadávania pri bežnom používaní. Okrem toho, snímateľné protézy na miniimplantátoch sú cenovo výhodnejšie v porovnaní s konštrukciou a využitím klasických dentálnych implantátov.

Obmedzenia pre využitie miniimplantátov

Avšak, aj napriek mnohým výhodám, zubné miniimplantáty majú určité obmedzenia. Nie sú vhodné pre všetky typy protézovania, napríklad pri nasadzovaní nesnímateľných konštrukcií. Pacient si tiež musí byť vedomý potreby pravidelného čistenia a údržby protézy, ktorú je nutné pri čistení vyberať.

Prečo zvoliť miniimplantáty?

Zubné miniimplantáty predstavujú ideálne riešenie pre seniorov a iných pacientov, ktorí hľadajú efektívnu, cenovo dostupnú a menej invazívnu alternatívu k tradičným dentálnym implantátom. Táto metóda nielenže poskytuje vysokú mieru stability a komfortu, ale tiež otvára dvere k lepšej kvalite života pre tých, ktorí sa s inými druhmi protézovania nevedia stotožniť.

TIP: Na stomatologickú implantológiu aj miniimplantológiu sa špecializuje Stomatológiaaupark.sk – Happdent s.r.o. z Košíc. Klinika má pobočku taktiež v Bratislave.