Ako je všeobecne známe, zdravie človeka je výrazne ovplyvnené podielom výživy v našej strave. Chýbajúci zdravý jedálniček výrazne vplýva na zdravotný stav človeka, čo môže viesť až k vzniku dnes mimoriadne rozšírených civilizačných ochorení ako obezita, diabetes, nádorové ochorenia hrubého čreva či napríklad zvýšený krvný tlak.
Zdravý jedálniček je životný štýl
Základ zdravej stravy je založený na preferencii potravín, pričom je zameraný na vysokú nutričnú kvalitu a výživovú hodnotu. Hlavný cieľom je prevencia voči civilizačným ochoreniam, nakoľko strava má na niektoré z nich zásadný vplyv.
Nejde len samotný typ potravín
Neexistuje potravina, ktorá by vám dodala všetky potrebné živiny. Ako hovorí Júlia Čížová, zdravý jedálniček musí byť mimoriadne pestrý. Strava má byť zohľadňujúca zdravotný stav, vek či vynaloženú fyzickú námahu v priebehu dňa.
Strava obsahujúca dostatok potrebných živín
Aby sme zdravý jedálniček mohli považovať za zdravý, je potrebné aby obsahoval cez 40 rôznorodých živín. Ak ste napríklad prijali nízkotučné jedlo, ďalšia dávka by mala byť naopak so zvýšeným obsahom tuku. Samotné tuky by však mali tvoriť menej ako desatinu dennej stravy, pričom za zdravé tuky sa považujú prirodzené tuky obsiahnuté v rybách, orieškoch alebo v našich končinách menej konzumovanom avokáde.
Začnite hneď teraz s pestrou stravou, ale postupne
Náhla zmena v životospráve vám veľmi dlho nevydrží, preto je lepšie robiť zmeny v jedálničku postupne. Postupnými zmenami v strave si osvojujete návyky jednoduchšie a ľahšie sa tak podrobíte novému štýlu stravovania. Najviac vám pomôže, ak postupne odstránite potraviny s nadmernou hustotou energie, pretože obsahujú veľké množstvá tuku a cukru. Častokrát sa takéto potraviny označujú ako nutrične prázdne. Požadované výsledky dosiahneme vylúčením mastných potravín, pečivových sladkostí či smotanových výrobkov z mlieka z nášho jedálnička.
Zdravé stravovanie nie je žiadna veda
V rámci konzumácie jedál je potrebné nájsť rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie, pričom pre každého z nás je to dosť individuálne. Každý by mal vyskúšať, čo mu viac sedí a čo jeho telo práve potrebuje.
Vláknina napomáha procesu trávenia a znižuje riziko cukrovky. Taktiež pomáha so znižovaním vysokého krvného tlaku a posilňuje samotnú imunitu.
Konzumáciu ovocia a zeleniny mnohí zanedbávajú
Ovocie a zelenina obsahujú živiny, ktoré majú ochrannú funkciu v našom tele. Denne by sme ich mali prijať asi štyristo gramov, čo je asi tretina stravy, ktorú prijmeme. Dostatok ovocia a zeleniny zaručí i príjem vitamínov, ktoré sú prínosom pre náš organizmus a imunitu tela.
Pravidelný príjem v malých množstvách
Nemusíte plakať za svojimi obľúbenými potravinami. Pri dodržaní primeranej porcie, môžete jesť všetko, čo máte radi. Ani hlad chudnutiu nepomáha. Vynechanie podstatného jedla ako raňajky môže v priebehu dňa viesť ku nesmiernemu hladu a následnému prejedaniu sa. Jesť by ste mali aspoň päťkrát denne v menších porciách.
Pitný režim je mimoriadne dôležitý
Pitie dostatku tekutín je mimoriadne dôležité, nakoľko sa tak vyhnete poruchám obličiek, zápcham či vzniku močových kameňov. Dospelý človek by mal vypiť denne až dva litre tekutín, ba dokonca i viac, najmä v letných mesiacoch počas obrovských horúčav. Netreba však zabúdať, že je vhodné sa vyvarovať sladeným nápojom a zvoliť radšej minerálnu vodu alebo čaj.