Svrbenie a červené fľaky aj vo vlasoch? Môže ísť o atopický ekzém!

Atopický ekzém je kožné zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť dospelých aj detí. Svrbenie a červené svrbiace fľaky na pokožke, suchá až šupinatá koža sú typickými príznakmi tohto problému. Aj keď si väčšina ľudí spája toto ochorenie s pokožkou môže sa objaviť aj vo vlasoch.

Príčina vzniku atopického ekzému

Presná príčina vzniku atopického ekzému nie je známa. Existuje ale pár predpokladov, ktoré môžu toto ochorenie spôsobiť.

  • Genetika – genetika zohráva v prípade atopického ekzému pomerne významnú úlohu. Ak jeden z rodičov má toto ochorenie je viac ako 50% šanca, že ním bude trpieť aj dieťa.
  • Narušená ochranná bariéra pokožky – pokožka má na povrchu ochranný film, ktorý zabraňuje odparovaniu vlhkosti z povrchu kože a prieniku patogénov na kožu. Ak dôjde k jej narušeniu patogény sa ľahko dostanú do pokožky, spôsobia infekciu a zápal.
  • Enviromentálne faktory – suchý vzduch, chemikálie, pot, znečistenie prostredia,… to všetko môže u citlivejších ľudí vyvolať alebo aj zhoršiť atopický ekzém.

Atopický ekzém vo vlasoch má rovnaké príznaky ako kdekoľvek inde na koži. Prvým príznakom tohto kožného ochorenia je pocit svrbenia. Svrbenie môže mať množstvo príčin a nie vždy ide o atopickú dermatitídu. Rovnaký pocit vyvoláva aj psoriáza, kontaktný ekzém, lupiny alebo aj vši. Ďalším príznakom atopického ekzému je červený fľak, ktorý môže byť ťažšie si vo vlasovej časti hlavy všimnúť.

Starostlivosť o vlasy s atopickým ekzémom

Hydratácia je pri tomto type ekzému dôležitá. Vyberte si šampóny a kondicionéry, ktoré obsahujú zvlhčovacie, hydratačné zložky.

Prezrite si zloženie kozmetických produktov, ktoré používate. Je možné, že práve tie sú príčinou zhoršovania atopického ekzému. Chemikálie v kozmetike môžu už aj tak oslabenú a zapálenú pokožku dráždiť, viac ju vysušovať a zhoršovať svrbenie.

Vlasy si umývajte častejšie ale šetrne a jemne. Pot, ktorý koža produkuje vytvára ideálne miesto pre množenie baktérií. Tie sa môžu ľahko prostredníctvom folikul dostať do pokožky a šíriť sa ďalej.