Chrípka patrí medzi vírusové ochorenia dýchacieho systému, ktoré sa objavuje v zimných mesiacoch. Máte už pripravené lieky na chrípku?

Chrípka nastupuje rýchlo a jej čas sa blíži. Máte už lieky na chrípku?

Chrípka patrí medzi vírusové ochorenia dýchacieho systému, ktoré sa objavuje v zimných mesiacoch. Pre šírenie chrípky sú ideálne teploty kolo 5 °C. Preto ide o typické ochorenie v chladnejšom období. Často sa šíri ako epidémia a najčastejšie sa chrípková sezóna vyskytuje od novembra a často trvá až do apríla. Vírus chrípky je stabilnejším na studenom a suchom vzduchu.

Chrípku sa určite neoplatí podceňovať, dôležité je však vedieť, ako na ňu. Ide o pomerne závažnú infekciu, na ktorú každoročne zomrie veľké množstvo ľudí. Nebezpečná je predovšetkým pre staršie osoby, ľudí s chronickými ochoreniami, ale tiež napríklad v tehotenstve. Často si však toto ochorenie pletieme s iným vírusovým či bakteriálnym ochorením, alebo s nachladnutím. Ako poznať chrípku od nachladnutia?

Na rozdiel od nachladnutia prichádza chrípka rýchlo. Pacient je často skoro na hodinu presne schopný povedať, kedy uňho ochorenie prepuklo. Naopak príznaky nachladnutia nastupujú postupne, často trvá niekoľko dní, než ochorenie prepukne v plnej sile.

Podľa čoho poznáte, že máte chrípku?

Najčastejším sprievodným znakom je vysoká horúčka medzi 38 a 40 °C. Tú sprevádza zimnica, bolesť hlavy, svalov, kĺbov a taktiež únava. Objaviť sa môže aj nechutenstvo, zvracanie, hnačka, či naopak zápcha. Nádcha, bolesť v krku (angína) a kašeľ nie sú primárnymi znakmi chrípky. Nie je však vylúčené, že sa v priebehu chrípkového ochorenia nakoniec neobjavia. Oslabený organizmus sa dokonca vedľa chrípky dokáže nakaziť aj niektorým bakteriálnym ochorením.

Komplikované chrípkové ochorenie môže vyústiť v zápal srdcového svalu, alebo v zápal pľúc. U detí chrípku často komplikuje zápal vedľajších nosných dutín aj zápal stredného ucha.

♥ TIP: Chrípka – príznaky, ktoré sú pre ňu typické

Teplota 38 °C až 40 °C

Zimnica

Bolesť kĺbov a svalov

Bolesť hlavy

Únava

Niekedy tiež tráviace problémy (nechutenstvo, zvracanie, hnačka, zápcha)

S chrípkou nemusíte ihneď bežať k lekárovi

Zaujíma vás chrípka liečba? Na chrípku vám váš lekár určite nepredpíše antibiotiká. Nefungovali by. Ide totiž o vírusové ochorenie. Až pri komplikovaných stavoch, neustupujúcom ochorení, či u chronicky chorých pacientov, sa predpisujú antivirotiká. Tie ale chorobu nevyliečia. Majú však schopnosť zabrániť komplikáciám napríklad u ľudí s ochorením ciev a srdca, s cukrovkou a s ďalšími chronickými ochoreniami.

Ako dlho trvá chrípka a kedy je najviac infekčnou?

Inkubačná doba chrípky je najčastejšie 2 až 3 dni. Chrípka potom obvykle trvá 4 až 7 dní. U komplikovaných stavov dlhšie. Pacient je infekčný obvykle od 2. dňa, najviac práve 2. a 3. deň ochorenia. Nákazu však šíri až do vyliečenia. Ak chrípku sprevádza komplikácia v podobe pneumónie, môže ju pacient šíriť 10 až 12 dní.

Prenos prebieha vzdušnou cestou a kontaminovanými sekrétmi infikovaných napríklad na rukách pacientov, na kľučkách, madlách v MHD, na peniazoch aj na vypínačoch svetiel. Človek sa teda nakazí priamo od chorého jedinca, inhaláciou aerosólov a prenosom z ruky do úst.

Potrebujete lieky na chrípku? Všetko pre zvládnutie chrípky kúpite v lekárni

Na chrípku je najlepšie byť pripravenými dopredu. Ideálne je absolvovať včas očkovanie, aj keď ani to nie je zárukou, že nás chrípka nakoniec nedostane. V každej domácej lekárničke by sme mali mať pripravené voľnopredajné lieky na chrípku – na zníženie teploty (antipyretiká), ale aj na potlačenie bolesti (analgetiká či nesteroidné antireumatiká). Pokiaľ sa ako sprievodný znak nakoniec objaví aj upchatý nos a kašeľ, je vhodné mať po ruke taktiež lieky tlmiace kašeľ a kvapky uvoľňujúce nosné dutiny.

Keďže chrípku sprevádza horúčka, je často komplikáciou predovšetkým dehydratácia. Tá hrozí predovšetkým u starších ľudí a u detí. Je teda dôležité dodržovať vhodný pitný režim. V tom nám pomôžu aj špeciálne nápoje z lekárne – lieky v podobe prášku, ktoré obsahujú kombináciu účinných zložiek pomáhajúcich pri chrípke aj nachladnutiu. Môže ísť o prírodné bylinné nápoje, ale tiež o mix účinných látok napríklad s paracetamolom, vitamínom C i napríklad so zinkom.

Do lekárne vyrazte po prevenciu

Do lekárne by sme mali vyraziť vždy so začiatkom jesene. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť chrípke, či ju zvládnuť len s minimálnym diskomfortom, je pripraviť na jej príchod náš imunitný systém. Vhodné je sa otužovať, pomáha saunovanie, pravidelný pobyt vonku a taktiež pohyb. Do stravy by sme mali zaradiť viac vitamínov z lokálnej zeleniny a ovocia. Nie vždy je to však jednoduché splniť. Preto je dobré zásobiť sa vhodnými vitamínmi. Či už multivitamínmi, alebo jednotlivými vitamínmi a minerálmi určenými na podporu imunity: vitamínom C, vitamínom D a zinkom. Deťom vyberte vhodné vitamíny na podporu imunity určené pre ich vek.

K prevencii proti chrípke patrí aj dostatočná hygiena. Nezabudnite preto na dôkladné umývanie rúk, ideálne pomocou vhodných dezinfekčných prostriedkov. Zaujímavou novinkou sú nosové speje slúžiace ako efektívna ochrana pred chrípkou, ale tiež pred COVID-19 a nachladnutím. Nezabudnite však, že ak už chrípku dostanete, najdôležitejšie je ju vypotiť a vyležať. A nie je to len babská rada.